субота, 21. јун 2014.

Мајмунска посла и економске слободе

„Црна Гора је у економским слободама напредовала више од свих земаља у региону.“

Ово је изјавио колумниста Вол стрит џурнала Џон Фанд на конференцији Free Market Road Show одржаној на Факултету за међународну економију, финансије и бизнис у Подгорици.

Он је оценио да су за развој Црне Горе биле пресудне две одлуке: увођење евра 2001. и проглашење независности од Србије 2006. године. Како то воле да нагласе и црногорски званичници, Црна Гора је то урадила ради личног развоја, изјавио је Фанд.

Овлашно је напоменуо да би се правни систем Црне Горе могао побољшати уз помоћ ЕУ. Акценат је ипак ставио на чињеницу да улазак у ЕУ подразумева прихватање правила и сугерисао да их Црна Гора добро размотри пре него што их сва прихвати. Он сматра да регулација ЕУ можда Црној Гори не одговара и да ова држава треба да има свој курс по коме би требало да се креће.

Дан уочи обележавања црногорске независности, 20. маја 2014, универзитетски професор др Ђорђе Блажевић у разговору за Новости изоштрава слику Црне Горе, те оазе економске слободе. Он сматра да је Црна Гора квазидржава створена да би појединцима обезбедила дипломатски имунитет од кривично–правне одговорности за судске поступке у државама у окружењу које су их оптужиле за међународни шверц и организовани криминал. Одвајање од Србије он тумачи потребом да се организовани шверц ослободи контроле институција тадашње савезне државе СРЈ.

Признавање Косова као државе 2008. године од стране Владе Црне Горе је битно олакшало и проширило дејство државно–партијске олигархије, тајкуна и организованог криминала. Ово тројство дуже од две деценије влада Црном Гором, без обзира на интересе и мишљење народа.

У таквом окружењу настаје Атлас група. Окосница те групе је Атлас банка која је почела са радом у априлу 2002. године. Априла 2008. године Атлас банка отвара банку–ћерку у Москви.

Атлас банка Москва — клицоноша економске слободе


У свом рекламном материјалу Атлас Банка наводи да је једна од водећих у Црној Гори. Њена пословна филозофија гласи: „поштовање највиших међународних стандарда и вредности уз апсолутну подршку нашим клијентима.“

На основу помињања „вредности“ претпостављамо да је порука писана пре банкарских афера, осуда и судских пресуда, светских превара са договараном висином каматних стопа, после чега је светска јавност схватила да су вредности уступиле место голој похлепи и пљачки. Са друге стране, апсолутна подршка клијентима је тешко остварива без игнорисања бројних прописа, процедура, правила и кодекса којим свака држава штити своје интересе у области банкарског система.

Даље се каже: „Основни правци развоја Банке укључују развој послова са становништвом и привредом, платни промет у земљи и иностранству, као и интензиван рад на развоју послова са платним картицама. Поверење које је Банка задобила од стране највећих светских финансијских институција, попут Europay International, Visa International и Western Union, омогућило је увођење платних картица, важећих у целом свету.“

Нема објашњења како је стечено поменуто поверење, али је сигурно да осим поверења морају постојати и чврсти уговори и гаранције као и додељена улога Атлас Банци од стране поменутих финансијских институција.

Примера ради, Атлас Банка Подгорица продала је Атлас Банку Београд Pirаeus Banci 2005. и на тај начин омогућила продор грчког (?) капитала на српско банкарско тржиште. Недавно је започела игру са поновним отварањем банке у Београду (уместо садашњег представништва) али је спречена ликвидирањем Универзал банке за коју је била заинтересована.

Атлас Банка Москва (АБМ) је такође била превасходно окренута развоју послова са картицама. Осим основне намене безготовинског плаћања, тим картицама је било могуће подизати и готовину. Управо је полагање и подизање готовине са рачуна предмет регулисања законом „О борби против легализације (прања) прихода стечених криминалом и финансирања тероризма.“ Овим законом се између осталог одређује гранична сума готовине изнад које свака готовинска трансакција подлеже хитној пријави државним органима. На овај начин се штити државни суверенитет над новцем.

Када је АБМ отпочела са радом, у Руској Федерацији није био на снази поменути закон, али је оснивач банке, Атлас Банка АД Подгорица, пословао у Црној Гори, држави у којој је од 2007. постојао Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма (Сл. Лист Црне Горе, 14/07; бр. 04/08 и бр. 14/12 ). Оснивач је могао интерним актима у почетку пословања АБМ предупредити нежељене радње у вези са прањем новца. У том случају би АБМ заиста сузила себи економске слободе у извршавању своје мисије у РФ тј. не би могла клијентима пружати апсолутну (ничим ограничену) подршку. Уместо тога АБМ је дозволила себи луксуз да буде више пута опоменута од стране Централне банке РФ (Банка Русије) и да јој се наложи да прекине са праксом продаје рубаља ради њиховог изношења у иностранство.

Осећајући за вратом централну монетарну власт Русије, које се није могао отрести и поред многобројних ургенција, Душко Кнежевић, власник Атлас групе и АБМ почиње да обећава: уместо пилићарења са картицама, подржаће веће квалитетне инвестиционе пројекте у Русији, докапитализовати АБМ, увести нове услуге и отворити представништва банке и у другим градовима Русије.

Све то је изјавио у интервјуу за лист МИП Русије, Свет дипломатије. Интервју за тај лист показује или његов завидан утицај у Русији или чињеницу да руски МИП није имао податке са инаугуралне конференције „Балканска иницијатива за јачање друштва Југоисточне Европе“ одржане у Будви 22. маја 2011. године, под покровитељством Владе ЦГ и Атлас Фондације, а у партнерству са Глобалном иницијативом Клинтон. Бивши председник САД је том приликом је нагласио да Балкан мора наставити да тражи начине да се интегрише у Европу и НАТО, а све то морају да прате и унутрашње интеграције. Улогу интегратора је добила Атлас Банка. У сладу са тим тражила је да отвори представништва у Тирани, Скадру (11. 6. 2012) и у Приштини (22. 2. 2014).

Душко Кнежевић је подржао Клинтона у ставу да је потребно правити мреже између политичара, компанија и НВО. Мило Ђукановић је изјавио да регионални капацитети за стабилност нису довољни и да је потребна широка безбедносна интеграција. Истакао је да се морају се ојачати механизми стабилности, а то значи улазак читавог региона у НАТО.

На конференцији су били и Душкови партнери из Абу Дабија. После тога је однекуд искрсао и српски шеик. Неколико Црногораца је већ изабрало станове у кули „Београда на води“. Душко је иначе добар и са енглеским бизнисменима којима требају руде и железаре.

Деловао је као човек који обећава и кога ништа не може зауставити.

Преокрет у зао час


Централна банка Русије повукла је 5. маја 2014. лиценцу за обављање банкарских послова кредитној организацији Атлас банка у Москви, јер Атлас банка није поштовала прописе који спречавају прање новца и финансирање тероризма.

Поред тога, Атлас банка није предузела мере да добије информације о циљевима успостављања пословне сарадње и претпостављеном карактеру пословних односа својих клијената.

Уместо тога, у уговорима о пружању услуга електронског банкарства и за физичка и за правна лица стоји: „Банка не сноси одговорност за налоге Корисника који су одбијени у платном промету, а због грешке корисника, нити је одговорна за извршење неправилно попуњеног налога.“ Како је могуће извршити неправилно попуњене налоге вероватно је велика пословна тајна АБМ.

Током 2013. Атлас банка је водила сумњиве операције у вези са преношењем новца изван Руске Федерације, чији је укупан обим био око девет милијарди рубаља.

У Атлас банци у Москви успостављена је привремена администрација која ће радити док не буде именован привремени управник или ликвидатор (banki.ru).

И поред јасно саопштеног и оправданог разлога за ликвидацију АБМ, појавиле су се бројне претпоставке. Све чешће провоцирање Русије, њених привредника и грађана од стране црногорског режима наводе неке аналитичаре на закључак да се ради економској пацки Русије. Насупрот томе, ако се Атлас група посматра као целина која у свом саставу има и брокерске послове, инвестиционе фондове, осигурање, управљање приватним пензионим фондовима, кастоди рачуне (вишеструко шифровани, без имена власника) представништво на Кипру, Лондону ... видимо да је то пажљиво моделирана група каква је оформљена и за увлачење Исланда у дужничку кризу и инфицирање банкарског сектора ЕУ.

Кнежевић тврди да је само служио клијентели и да није стигао да се прилагоди смањењу „економских слобода“ на руском банкарском тржишту. За губитак АБМ у првом кварталу 2014. од око 223.000 евра оптужио је осцилацију курса рубље. Резервисана мишљења ревизора Deloitta о успешности друге две његове банке, где су открили фиктивну докапитализацију, није објашњавао. За сваки случај је потегао арбитражу и са непознате локације припретио да ће одати криминалце којима је служио.

Питање основног поретка


Епизода са Атлас банком у Москви указује на већи системски проблем и тера нас на размишљање о основним друштвеним вредностима.

То видимо и по речима Сергеја Глазјева, саветника председника Путина: „Мере монетарне контроле морају да постоје због превараната (а не као реакција на санкције). Одлив капитала из Русије — представља бег од пореза који наноси штету нашој земљи у односу од 0,5 до 1 билион рубаља годишње. Други задатак је тај да морамо обезбедити наш монетарно–финансијски систем од шпекуланата.“ („Глазјев: Обама ће за ово што ради завршити са — импичментом“, Факти Русија, 15. 5. 2014.)

Критикујући руске банке за експлоататорски дух који је нанео штету реалној економији Русије а тиме и целом друштву, господин Глазјев је подсетио на вредности руског (и српског) културно–историјског наслеђа од којих зависи (наша) будућност. То су пре свега осећај солидарности и узајамне одговорности, осећање социјалне правде, истина, примат духовног над материјалним.

У временима која долазе ове вредности су моћно оружје наспрам вредности себичног индивидуализма и самобогаћења које нам један други део света без скрупула намеће.

Нема коментара:

Постави коментар