понедељак, 1. август 2011.

Србија је „сређена“, а електропривреда оде ђутуре

Држава и јавна предузећа

Режим је донео нови Закон о енергетици који омогућава енергетско поробљавање земље, а председник Владе, Мирко Цветковић, нуди утешне шаргарепе народу


„Што се тиче Електропривреде Србије, влада сматра да то предузеће не треба распарчавати и продавати на комад. Сматрамо да треба да се омогући долазак великих произвођача струје унутар система на већинској приватној основи“, рекао нам је премијер Мирко Цветковић.

Ова замумуљена изјава дата је 27. јула, дакле, дан пре усвајања новог Закона о енергетици у Скупштини Србије. Премијер каже и да је учињен „велики корак у сређивању државе“, што је изазвало бројна питања грађана: да ли мисли на Србију или Косово, да ли има сталног лекара...

А ми смо се запитали шта је претходило овој изјави и какве нам злослутне и прикривене поруке она шаље.

Почетком марта Електропривреда Србије је саопштила да су представници нашег енергетског сектора указали стручњацима Европске комисије да отварање тржишта електричне енергије мора бити постепено, јер српска привреда „још није изашла из транзиције“, а економска криза „није окончана“. А стручњаци ЕК припремају мишљење о захтеву Србије за стицање статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Према истом саопштењу, европске стручњаке је занимао став ЕПС–а о улози, овлашћењима и независности регулатора у области енергетике у Србији. Разговарало се и о примени „Трећег енергетског пакета ЕУ“ у оквиру припреме нашег новог Закона о енергетици, а посебно у вези овлашћења Агенције за енергетику, као и о „отварању“ нашег тржишта електричне енергије.

Делегација ЕПС је боравила у Бриселу од 13. до 17. јуна, где је представила подухвате улагања у обновљиве изворе енергије, напредне технологије и енергетску ефикасност (тзв. „Белу књигу“). Практично, покушали су да се примакну фондовима ЕУ, а у ту сврху је основано чак и удружење за хватање ветрова у Србији.

Црна наша енергетска независност


Нашу делегацију, предвођену генералним директором ЕПС–а, Драгомиром Марковићем, примио је и Хајнц Хилбрехт, директор за енергетска тржишта, сигурност снабдевања и мреже у Директорату за енергетику ЕУ. Једна од тема је била брзина отварања тржишта електричне енергије у Србији и позиција ЕПС–а у региону.

Из Брисела стиже глас да је Хајнц тада похвалио и Србијицу и ЕПС да су на „добром путу“, а да је Драгомир проценио да смо још далеко од европских пара. Наш Драгомир нам рече и да не постоје препреке за чланство Србије у „Енергетској повељи“ (што је услов да се приступи парама), јер је то акт који промовише енергетску независност земље и предузеће која има кључну улогу у сигурном снабдевању електричном енергијом.

Уз све то, нашем Драгомиру стиже и отворена препорука Владимира Рахмањина, заменика генералног директора Енергетске повеље, да са „Белом књигом“ продужи до Москве, Пекинга и даље.

Сироти наш Драгомир се чуди, јер не схвата да се енергетска независност земље не односи на нашу земљу, и да се као кључно предузеће не види ЕПС, већ неко друго, које има и кључ од касе.

Из Србије су тада покушали да појачају преговарачку позицију Драгомира обећањима да се неће више красти из Колубаре, да ће похватати лопове, да неће бити политиканата и лопова у управним одборима већ прави менаџери, али све је узалуд. Најавише и наш нови Закон о енергетици, са „отварањем тржишта“ и „ојачаном улогом“ Агенције за енергетику, која има сву моћ како би се лакше договарало и распродавало.

Тако и би, па зато у новом Закону о енергетици стоји следеће: „Агенција је самостални правни субјект и функционално је независна од било ког државног органа , као и од свих организација и лица који се баве енергетским делатностима.“ (члан 38. став 2, усвојено у Скупштини Србије 28. јула 2011).

Према одредбама новог закона, Агенција за енергетику Србије ће од 1. октобра 2012. одређивати цене струје и гаса уместо Владе Србије. У оквиру хармонизације са европским законодавством уводи се и право приступа гасоводима и електромрежи за белосветске оператере. Неки домаћи стручњаци (давно школовани у САД) тврде да струја треба да поскупи 60 одсто како би се постигла „добра цена“ за ЕПС, као да нису ни рођени нити живе у овој земљи. Србија се још једном сагнула...

А Милутин Мркоњић — политичка сфинга са душом социјалисте, моралом капиталисте и мозгом инжењера — хвали нови Закон о енергетици. И уз пут наручује нову стратегију развоја енергетике по четири пута већој цени. Врх ЕПС–а изјављује да су спремни за тржишну утакмицу и задужују се код Европске банке за обнову и развој, као и Немачке развојне банке. Један „ресетовани Европејац“ (са набилдованим издајничким капацитетом) још 18. фебруара упозорава господаре да закон може бити још бољи. За њих, господаре.

А у одсуству бившег министра — дежурног лажова око акција — сад нам премијер Цветковић обећава поделу акција Електропривреде Србије, након понављања тендера за изградњу термоелектране „Никола Тесла Б3“.

Уз његову изјаву са почетка текста, овакво обећање можемо схватити само као лажну утеху. Намерно дату.

Објављено као: „Влада крчми и електропривреду [Режим припрема продају ЕПС-а]“, Велика Србија, бр. 3462, август 2011, Српска радикална странка, Земун, стр. 16-17.

Нема коментара:

Постави коментар